Шкода куріння.

Куріння – найбільш поширена звичка теперішнього суспільства. Згідно найновіших статистичних даних, 10 млн. дорослих українців курять, тобто кожен четвертий. Щорічно вiд хвороб, спричинених курiнням, у свiтi помирає понад 4 мiльйони людей, а в Українi – 110 тисяч.
Можливо, у це важко повірити, але викурювання навіть однієї сигарети протягом перших 5хв збiльшує частоту серцевих скорочень на 30%, артерiального тиску – на 5 – 10 мм рт. ст.(працездатність організму короткочасно підвищується). Надалі, периферичний кровообiг уповільнюється, рівень кисню в організмі зменшується на 5%( температура у кінцівках та загальні обмінні процеси знижуються). Крім того відбувається гальмування ферментів, що контролюють поділ клітин у серцевому м‘язі(як наслідок у курців плмітно змінюється форма лівого шлуночка). Перепад температури у ротовій порожнині несе за собою утворення каріозних порожнин, періодонтиту та випадіння зубів. Загалом курiння винне у виникненнi понад 20 хвороб, – рiзних форм раку (шкіри,ротової порожнини, нирок, сечового мiхура, шийки матки), дiабету тощо.
Усе це зумовлено не тільки відомим усім нам нікотином, а й рядом інших чотирьох тисяч різних речовин, що входять до складу тютюнового диму, 40 з них – особливо отруйнi. Чадний газ, амiак, синильна кислота, сiрководень, радiоактивнi речовини, тютюновий дьоготь, бензипірен та ініші.