Дослідження стовбурових клітин

Останні кілька років вчені плідно працюють над можливістю перетворення стовбурових клітин в здорові клітини шкіри. Проте ці дослідження ще жодного разу не виходили за межі лабораторій. Кілька днів тому мережу заполонила новина про те, що в Інституті біологічних досліджень в Сан-Дієго розробили методику перетворення клітин на повернені відкритої рани чи виразки в клітини верхнього шару шкіри, епітелію.
У журналі Nature вчені описують процес повернення клітин до стану, аналогічному стану стовбурових клітин, а потім направляють їх по шляху розвитку клітин шкіри. Методику розглядають як перспективну для загоєння опіків, пролежнів та ушкоджень шкіри при захворюваннях обміну речовин, таких як діабет. Крім того її широко можна застосовувати у косметології, як протидії старінню шкіри, вважають автори.
Вчені працювали зі стовбуровими клітинами шкіри, які диференціюються, мігруючи з глибоких шарів до поверхні. У нормальних умовах ці клітини найчастіше перетворюються в кератиноцити, з яких на 90% складається здорова шкіра; проте, коли порушена цілісність шкіри, стовбурові клітини в основному беруть участь у запальному процесі і не формують новий епітелій.
Спочатку вчені виділили з клітин базального шару епідермісу 55 білків РНК, які потенційно могли брати участь у диференціації стовбурових клітин шляхом кератиноцитів. Потім виділили чотири білка, які найсильніше впливали на диференціацію. Обробивши глибокі порізи на шкірі мишей «коктейлем» з цих чотирьох білків, вчені за 18 днів отримали на поверхні порізів новий епітелій. Через три місяці і через півроку після початку експерименту клітини із зразків шкіри, що виросла на місці порізу, виявилися здоровими за даними мікробіологічних, генетичних та інших показників.
Перш ніж перейти до клінічних випробувань, вчені планують випробувати методику на інших моделях шкірних ушкоджень і переконатися в безпеці методу.